Home > Dutch > Houshang Asadi schrijft brieven aan zijn folteraar

Houshang Asadi schrijft brieven aan zijn folteraar

 

Recent is ‘Brieven aan mijn folteraar’ verschenen. Hetboek van de Iraniër Houshang Asadi, een persoonlijk verslag van zes jaar gevangenschap en marteling, werd bekroond met de International Human Rights Book Award 2011.

Als vooraanstaand journalist die uitkomt voor zijn politieke overtuigingen is de Iraniër Houshang Asadi er aan gewend dat hij regelmatig wordt gearresteerd. Na een paar dagen komt hij echter altijd weer vrij. In 1983 is dat anders. Asadi wordt gearresteerd, geblinddoekt afgevoerd, twee jaar afgezonderd opgesloten en meedogenloos gefolterd door ‘broeder Hamid’.

Aanvankelijk is Asadi ervan overtuigd dat het om een persoonsverwisseling gaat. Als aanhanger van de Islamitische Revolutie heeft hij in de jaren zeventig een gevangeniscel gedeeld met de Ayatollah Khamenei, die hij beschouwt als een vriend. Asadi wordt gedwongen te ‘bekennen’ dat hij een spion is voor de Britten en Russen.

Hij wordt veroordeeld tot vijftien jaar gevangenschap, maar na zes jaar vrijgelaten.

In 2003 vlucht Asadi naar Parijs. De herinneringen aan broeder Hamid zijn onuitwisbaar. Hij besluit zijn ervaringen op te schrijven, wat tot een hartaanval leidt. Toch maakt hij het boek af. In Brieven aan mijn folteraar, bekroond met de International Human Rights Book Award 2011, beschrijft Asadi op bovenmenselijke wijze zijn mensonterend lijden. Afshin Ellian: ‘Niet met haat, maar met verbazing en liefde vertelt hij zijn verhaal.’

Over de auteur
Houshang Asadi werd in 1950 geboren in Teheran. Voor de Islamitische Revolutie was hij vele jaren adjunct-hoofdredacteur van Kayhan, het grootste dagblad van Iran. Vervolgens was hij twaalf jaar hoofdredacteur van Gozaresh Film, het grootste filmblad van het land. Asadi schreef romans, toneelstukken en filmscenario’s en vertaalde werken van onder anderen Gabriel Garcia Marquez en T.S. Eliot. Hij woont nu met zijn vrouw in ballingschap in Parijs en is er een van de oprichters van de invloedrijke nieuwssite Rooz Online.

link

Categories: Dutch
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: